Zorg voor zuid
Zorg voor zuid

De AHa wil één zorgpad proactieve chronische zorg (PCZ) waarin zorgprogramma’s worden samengevoegd. Dit vraagt om een passende aanpak. De AHa zoekt huisartsen en POH’s die willen meedenken.

Het idee om te komen tot één zorgpad heeft te maken met ontwikkelingen in de samenleving. Naar verwachting leeft in 2040 één op de drie Nederlanders met twee of meer chronische aandoeningen. Steeds meer patiënten willen zelf regie voeren over hun zorgproces. Een tweede knelpunt is de toenemende druk op de zorg vanwege krapte op de arbeidsmarkt.

Persoonsgerichte zorg

PCZ moet oplossingen bieden voor de toenemende zorgvraag en de arbeidskrapte. De essentie: persoonsgerichtere zorg door de integratie van zorg en proactief. De kern van persoonsgerichte zorg is, dat een zorgverlener niet de klacht of aandoening centraal stelt, maar de persoon die deze klacht uit. Dit vraagt om veranderingen in de organisatie van zorg.

Het NHG ziet digitalisering als kans om de zorg persoonsgerichter te maken. Dit gaat niet vanzelf. Ook dit vraagstuk is complex en vraagt om een passende aanpak. Het doel van Netwerk Integrale Zorg Amsterdam (NIZA) is om chronische patiënten persoonsgerichter, integraler en zoveel mogelijk vanuit huis te behandelen. Dit met keuzes voor applicaties voor zelfzorg, monitoring en zelfeducatie.

Wil je meedenken?

PCZ valt bij de AHa onder het thema Chronische Zorg & Preventie (CZ&P). De AHa zoekt voor zowel PCZ en CZ&P huisartsen en POH’s gezocht om mee te denken. Voor PCZ wordt een Chief Medical Officer (CMO) gezocht.

Interesse? Bel Katinka Prince (06-29 54 81 19) of, Susan Wiegman, portefeuillehouder Chronische zorg en preventie (06-46 00 54 46).