Zorg voor zuid
Zorg voor zuid

Atriumfibrilleren komt vooral voor bij oudere kwetsbare patiënten met meerdere chronische aandoeningen. Voor veel van deze aandoeningen, zoals astma/COPD of CVRM, worden patiënten in de huisartsenpraktijk behandeld. Met het zorgprogramma Atriumfibrilleren wordt het voor huisartsen en praktijkondersteuners makkelijker om patiënten ook voor atriumfibrilleren te behandelen.

Atriumfibrilleren vroegtijdig opsporen
Het zorgprogramma Atriumfibrilleren (AF) heeft als doel om atriumfibrilleren vroegtijdig op te sporen, AF-klachten te verminderen en complicaties zoals een CVA te voorkomen. In het zorgprogramma ga je als praktijk aan de slag met structurele controles en behandeling van patiënten. Ook werk je met onder meer coaching voor een gezonde leefstijl.

3 voordelen van het zorgprogramma Atriumfibrilleren

  • Als POH leer je om patiënten met atriumfibrilleren sneller te signaleren
  • Relatief weinig extra handelingen nodig om patiënten te controleren en behandelen
  • Patiënten met een stabiel AF die al onder behandeling van een cardioloog staan kunnen voor hun zorg naar de huisartsenpraktijk in plaats van het ziekenhuis

Deelname zorgprogramma’s DM2 en CVRM is een voorwaarde

Een eerste voorwaarde om mee te doen met het zorgprogramma AF is dat een praktijk al deelneemt aan de zorgprogramma’s DM2 en CVRM. Ten tweede moet de praktijk op schema lopen met deze zorgprogramma’s. Als je niet zeker bent van de status van DM2 en CVRM in jullie praktijk, neem dan contact met ons op. Wij zoeken uit of jullie praktijk in aanmerking komt voor Atriumfibrilleren.

Voor alle zorgprogramma’s van de ZVZ hebben we praktische informatie, afspraken over contractering en indicatoren op een rij gezet op de pagina Werken met de zorgprogramma’s voor chronische aandoeningen.

Instromen kan elk kwartaal
Nieuwe praktijken kunnen aan het begin van elk kwartaal starten met het zorgprogramma AF. Voor 2023 zijn de data waarop je kunt starten:

  • 1 april
  • 1 juli
  • 1 oktober

Meld je aan
Wil je je aanmelden voor dit zorgprogramma? Neem contact op met Danielle van den Eeckhout, tijdelijk contactpersoon van het zorgprogramma: d.vandeneeckhout@zorgvoorzuid.nl

Voorbereidende scholing voor een vliegende start
Om goed voorbereid van start te gaan met het zorgprogramma, is het belangrijk om basiskennis en -vaardigheden te hebben. Daarom bieden we een scholing aan voor huisartsen en praktijkondersteuners in deelnemende praktijken. Praktijken moeten de scholing gevolgd hebben om te kunnen starten met het zorgprogramma.

Met wie werken we samen?
In het kader van het zorgprogramma werken huisartsen en POH samen met cardiologen. Vanuit werkgroep transmurale samenwerking en de Amsterdamse huisartsen alliantie (AHA) zijn werkafspraken met zes ziekenhuizen in Amsterdam: VU, AMC, OLVG en BovenIJ Ziekenhuis, Cardiologie Centrum Nederland (CCN) en Stichting Cardiologie Amsterdam. Huisartsen en POH kunnen teleconsultatie doen via HuisartsPlusPunt.

Het gehele zorgprogramma AF staat hier