Zorg voor zuid
Zorg voor zuid

Hulp bij stoppen met roken verhoogt de slagingskans van een stoppoging. Het programma Stoppen-met-Roken (SMR) bestaat uit gedragsmatige ondersteuning, al dan niet gecombineerd met hulpmiddelen of medicatie.

SMR-begeleiding is een standaard onderdeel van de ketenfinanciering en is verwerkt in het ketenzorgtarief. SMR-begeleiding kan dus níet worden gedeclareerd voor ketenzorgpatiënten (DM/CVRM/COPD/Astma). De patiënt kan worden begeleid door een bevoegd een bekwaam praktijkmedewerker, of worden verwezen naar SineFuma of WeQuit voor intensieve SMR-begeleiding.

  • Wanneer kan ik een patiënt verwijzen?

    Dit kan als je denkt dat de kans op een succesvolle stoppoging groter is met begeleiding, afgaande op de doelgroep en/of iemands omstandigheden. Je bespreekt dit met de patiënt in een gedeelde-besluitvormingsgesprek. Die kan daarna kiezen voor de begeleiding.

     

    Patiënten niet in ketenzorg

    Alle patiënten die níet geïncludeerd zijn in een ketenzorgprogramma (DM/CVRM/COPD/Astma) mogen gebruikmaken van SMR-begeleiding op de praktijk of intensieve SMR-begeleiding bij SineFuma of WeQuit.

     

    Patiënten wel in ketenzorg

    Patiënten die wél geïncludeerd zijn in een ketenzorgprogramma (DM/CVRM/COPD/Astma) mogen altijd gebruikmaken van SMR-begeleiding op de praktijk. Onder bepaalde voorwaarden mogen ze worden verwezen naar intensieve SMR-begeleiding bij SineFuma of WeQuit.

  • Welke voorwaarden zijn er voor een verwijzing?

    Patiënten niet in ketenzorg

    Alle patiënten die níet geïncludeerd zijn in een ketenzorgprogramma mogen gebruikmaken van SMR-begeleiding op de praktijk of intensieve SMR-begeleiding bij SineFuma of WeQuit.

     

    Patiënten wel in ketenzorg

    Patiënten die wél geïncludeerd zijn in een ketenzorgprogramma kunnen worden verwezen naar intensieve SMR-begeleiding wanneer minstens 2 van onderstaande voorwaarden van toepassing zijn:

    • Lage sociaaleconomische status (SES)/beperkte gezondheidsvaardigheden
    • Beperkte motivatie en grote urgentie (zoals ernstige gezondheidsproblemen door het roken)
    • Meerdere mislukte stoppogingen onder standaard begeleiding
    • Weinig sociale steun/eenzaamheid
    • Andere sociale problemen: financieel en/of huisvesting
    • Chronische stress
  • Naar wie kan ik verwijzen?

    SineFuma

    SineFuma biedt coaching op meerdere locaties in Amsterdam, zowel individueel als in groepen. Ook telefonisch en digitaal. De coaching wordt gegeven door ervaren coaches die staan geregistreerd in het kwaliteitsregister. De coaching heeft een praktische insteek. Optioneel werkt SineFuma met een werkboek, waardoor de coaching ook geschikt is voor (zeer) laaggeletterden.

     

    WeQuit

    WeQuit werkt op basis van cognitieve gedragstherapie, met psychologen die ervaring hebben in de verslavingszorg. De organisatie biedt diverse vormen van hulp, met focus op digitaal (videobellen) of telefonisch. Begeleiding is in meerdere talen beschikbaar: Nederlands, Engels, Turks en Marokkaans. Ga naar wequit.nl

    Goed om te weten: je kunt niet verwijzen via Zorgdomein. Patiënten die niet in de ketenzorg zitten, verwijs je wel via Zorgdomein.

  • Geldt er een eigen risico voor de patiënt?

    Zowel de begeleiding van de SMR-begeleider in de huisartsenpraktijk als het SMR-programma wordt 100% vergoed door de verzekeraar. Hierop is geen eigen risico van toepassing. De patiënt kan maximaal 1x per jaar aanspraak maken op zowel de SMR-begeleiding als het SMR-programma.

     

    Bekijk de vergoedingen 2024

     

  • Wat zijn de rol en het competentieprofiel van een SMR-begeleider?

    De SMR-begeleider brengt in kaart welke vragen en problemen de cliënt heeft en wat iemands (on)mogelijkheden zijn. Daarna zoekt de SMR-begeleider uit welke SMR-begeleiding daarbij het beste past. De SMR-begeleider werkt daarin samen met (andere) zorgprofessionals.

     

    Bekijk hier het ‘Basisvereisten SMR-begeleiders Kwaliteitsregister’