Atriumfibrilleren
Op deze pagina vind je informatie over het zorgprogramma Atriumfibrilleren.
-
Ik wil starten met de module
Om te kunnen starten met het plusprogramma AF meld je je aan bij Ruth van den Burg.
-
Diagnostiek
De diagnose AF wordt gesteld met een 12-afleidingen ECG, Holter registratie, eventrecorder of een ritmeregistratie met een gevalideerd 1-afleidings ECG, zoals de Kardia Mobile, na consultatie cardioloog of verpleegkundig specialist. Bijvoorbeeld via consultatie in VIPLive of via de SIILO-app.
De praktijken die aan dit zorgprogramma meedoen zijn in bezit van de Kardia Mobile. De beoordeling van een afwijkende uitslag met de Kardia Mobile vindt plaats via SIILO.
-
Verwijzen en consulteren
Heb je een medisch-inhoudelijke vraag? Daarvoor kun je laagdrempelig via VIPLive onze kaderartsen raadplegen. Een keer per week nemen ze de consultaties door en geven ze antwoord.
Consultatie starten vanuit de huisartsenpraktijk (VIPLive Academie):
Automatisch terugkoppelen van consultaties naar het HIS (VIPLive Academie):
-
In- en exclusiecriteria
Voor het zorgprogramma Atriumfibrilleren zijn twee aandoening-specifieke criteria van kracht:
- Actieve ICPC-code K78
- Leeftijd: ≥ 65 jaar
Het zorgprogramma AF heeft betrekking op:
- Alle bestaande en nieuw gevonden patiënten met de diagnose AF in de eerste lijn
- Alle terugverwezen patiënten met AF vanuit de tweede lijn
- Alle patiënten in de tweede lijn die in aanmerking komen voor gedeelde zorg
- Kwetsbare patiënten en patiënten van 75 jaar en ouder met AF met een behandelindicatie voor tweede lijn maar daar 1-2x per jaar gezien worden krijgen gedeelde zorg, zij worden dan ook 2x per jaar in de eerste lijn gezien.
Exclusiecriteria
Het zorgprogramma heeft geen betrekking op de volgende patiënten met AF:
- Patiënten jonger dan 65 jaar (tenzij terugverwezen uit de tweede lijn)
- Nieuw gediagnosticeerde patiënten met AF met een verwijsindicatie
- Patiënten met AF en significant klepafwijking en/of hartfalen die meer dan 2x per jaar worden gezien in de tweede lijn
- Patiënten die onder controle zijn van de cardioloog en meer dan 2x per jaar worden gezien in de tweede lijn
- Patiënten met een geïmplanteerd device (pacemaker, ICD, steunhart)
Meer informatie vind je in het document ‘Zorgprogramma integrale chronische AF-zorg’ van de AHa (zie onder Documenten).
Een patiënt wordt zichtbaar voor VIPLive als is voldaan aan de in- en exclusiecriteria en als de volgende 3 punten goed geregistreerd staan in het HIS:
- Actieve ICPC-code K78
- hoofbehandelaar: huisarts
- Ketenzorg-deelname: ja
Kijk onder ‘Financiering en declaraties’ voor informatie over voor welke patiëntengroep het ketenzorgtarief van kracht is.
-
Indicatoren
Indicatoren zijn in overleg met het Zilveren Kruis vastgesteld om aan te kunnen tonen dat de patiënten met AF goed in beeld zijn bij de huisartsenpraktijken. Per patiënt noteert de POH besproken punten en metingen in het protocol in het HIS. Codes die gegeven zijn aan deze punten en metingen worden vertaald naar indicatoren. VIPLive haalt de informatie over die indicatoren uit het HIS.
Hier staat welke codes VIPLive leest en omzet in indicatoren. Normindicatoren voor AF zijn:
polsfrequentie, polsritme en CHA2DS2-VASc-score.De praktijkconsulent coacht de praktijkondersteuner in het lezen en interpreteren van de indicatoren en uitkomsten.
-
Financiering en declaraties
Een groot deel van de patiënten met AF is nu al geïncludeerd in het zorgprogramma’s DM, COPD of CVRM. Voor patiënten in het zorgprogramma CVRM die ook AF hebben, geldt geen plusmodule-tarief (van 80 euro per jaar). Voor onderstaande patiënt geldt wel het ketenzorg-tarief:
- Patiënten met AF, zonder (keten)zorg.
- Patiënten in de DM- en COPD-keten.
- Kwetsbare oudere patiënten met AF die nu op ‘geen programmatische zorg’ staan (niet in de ketenzorg) maar wel begeleiding van POH-O krijgen.
- Patiënten die gedeelde zorg krijgen, dus kwetsbare patiënten en patiënten van 75 jaar en ouder met AF met een behandelindicatie voor 2e lijn en daar 1- of 2-maal per jaar worden gezien. Zet de hoofdbehandelaar op specialist en deelname ketenzorg op ja.
Het zorgprogramma Atriumfibrilleren wordt gezien als een plus-module. Dit betekent dat dit zorgprogramma een keer per jaar wordt uitbetaald: in kwartaal 4. Wel lever je per kwartaal de patiëntenlijst aan in VIPLive.
-
Deskundigheidsbevordering
Om je kennis en kunde over de zorg in deze zorgprogramma’s uit te breiden of actueel te houden, biedt de zorggroep scholingen aan. De meest recente scholingen vind je in de agenda van deze website.
Voor het starten met dit zorgprogramma is de basisscholing Atriumfibrilleren verplicht. Elaa biedt deze scholing aan. Daarna kun je via Elaa deelnemen aan vervolgscholing over Atriumfibrilleren. Kijk voor het scholingsaanbod op de website van Elaa.